שאלות נפוצות

לבן שלי יש קשיים בהתארגנות ללמידה, כלומר אינו מקפיד לרשום שיעורי בית ביומן, שוכח ספרים ומחברות, המחברות מבולגנות.. האם יש לו לקות למידה?

לא בהכרח בנך סובל מלקות למידה, ייתכן והוא נתון ללחץ רגשי עקב אירוע חשוב שעובר בחייו, ייתכן שבנך סובל מבעיות של קשב וריכוז ולעתים קרובות מתלווה להן קשיים בהתארגנות ללמידה. בכל מקרה מומלץ לבדוק את תפקודו בבית הספר, האם הישגיו תואמים את רמת הכיתה? ייתכן וישנם קשיים נוספים כגון: קשיים בקריאה, כתיבה, הבעה, בתחום החשבון, ברכישת שפה זרה וכדומה. במידה וגם לאחר התערבות אין שיפור במצבו הלימדי, מומלץ לפנות לאבחון דידקטי.

בני מתקשה בהבנת הנקרא האם מומלץ לעשות אבחון דידקטי?

מומלץ לבדוק עם המורים בבית הספר האם הקושי הוא בכל המקצועות בהם יש טקסטים בעברית או שהקושי הוא במקצוע ספציפי כגון: מדעים או תנ"ך. במקצועות אלו אוצר המילים הינו אופייני לתחום על כן לעתים ילדים מתקשים בהבנת הנקרא במקצועות אלו. במקרה זה הם זקוקים להעשרת אוצר המילים המיוחד למקצועות מדעים ותנ"ך. במידה והקושי מתבטא גם בטקסטים סיפוריים ובכלל במקצועות העברית, מומלץ לפנות לאבחון דידקטי.

אני אחרי צבא ורוצה ללמוד באוניברסיטה. בהיותי בבית הספר היו לי קשיים בלימודים, אך לא עשו לי אבחון. האם וכדאי לעשות אבחון בגיל שלי? האם זה לא מאוחר מידי? ובמה זה יעזור לי בלימודים באוניברסיטה?

במידה והקשיים ליוו אותך במהלך השנים, אני ממליץ על אבחון דידקטי. מטרת האבחון היא לעמוד על יכולותיך וכישוריך יחד עם התחומים בהם עליך להתחזק, על כן זה לא מאוחר! על מנת להצליח בלימודים באוניברסיטה, עליך לדעת מהם כישוריך ומהן נקודות התורפה שמכבידות עליך, בנוסף בעקבות האבחון תרכוש "טיפים" ואסטרטגיות למידה התואמות את כישוריך וסגנול הלמידה שלך. אלו ישפרו את תפקודך הלימודי, זאת ועוד, במידה ותאובחן כסובל מלקות למידה תוכל לקבל התאמות לדרכי היבחנות המוכרות במוסדות להשכלה גבוהה, כגון תוספת זמן במבחנים, הקראת שאלון ועוד..

הבן שלנו בכיתה ז' וטוען שלאחר שהוא קורא הוא לא זוכר כלום, האם יש לו בעיה בזיכרון, והאם צריך לעשות אבחון?

לא בהכרח יש לבנך בעית זיכרון! לא לדאוג! אם הדבר קורה בעיקר בקריאה סביר להניח שאין בעיית זיכרון. עם זאת מומלץ לערוך אבחון דידקטי שיעריך את מצבו בתחום הקריאה ויבדוק את תפקודי הזיכרון שלו. ייתכן ובנך זקוק לרכוש אסטרטגיות לארגון מידע ולהפעיל תהליכים נכונים של מטה קוגניציה כלומר מודעות לתהליכים שהוא עובר לפני, במהלך ולאחר ביצוע משימה לימודית כגון קריאה והבנת הנקרא. אני חוזר לא בהכרח יש בעית זיכרון.

לבת שלנו קשיים בהבעה הבאים לידי ביטוי בעיקר בהבעה בכתב, האם היא זקוקה לאבחון?

לא בהכרח קיימת לקות בתחום ההבעה בכתב, ייתכן וקיימים קשיים גרפומוטוריים (קושי באחזקת עיפרון, עיצוב אותיות, לחץ על העיפרון וכדומה). במקרה זה מומלץ לפנות למרפאה בעיסוק המתמחה בטיפול בעיות גרפו מוטוריות. ייתכן והבעיה בהבעה בכתב קיימת בעיקר במבחנים בהם הזמן מוקצב ועל כן אינה מספיקה להביע את עצמה כמצופה. במקרה זה מומלץ לפנות לאבחון דידקטי.

מאז שבתי עלתה לחטיבת ביניים קשה לה יותר בבית הספר, בבית הספר ביסודי הסתדרה טוב, האם מומלץ לפנות לאבחון?

לעתים קיימים קשיי הסתגלות לחטיבת הביניים, היות ומספר המורים המלמדים את התלמידים גדול (לעומת היסודי) ולעתים הקשר בין המחנך לבין תלמידי הכיתה הינו מצומצם יותר. בבית הספר היסודי המחנך הינו גורם משמעותי לקידום ולווי של התלמיד. בשלב ראשון, מומלץ לשוחח עם ביתך ולסייע לה בהתארגנות ובמידת הצורך לתת עזרה לימודית. במקביל, יש לעקוב אחר התקדמותה, ובמידה והקשיים ממשיכים למרות ההתערבות, אני ממליץ לפנות לאבחון דידקטי לשם הערכת תפקודה הלימודי.

הבת שלנו בכיתה ד' וכותבת עם הרבה שגיאות כתיב האם צריך לשלוח אותה לאבחון האם היא בעלת לקות למידה?

ראשית: לא כל מי שיש לו שגיאות כתיב הוא בעל לקות למידה! יש מקרים שמקור השגיאות הינו רגשי. שנית: בכיתה ד' עדיין לא צריך לדאוג אלא יש להקנות לה אסטרטגיות למידה בתחום זה כגון הישענות על ידע מורפולוגי. במקביל יש לעקוב אחר התקדמותה. במידה ולאחר התערבות בתחום זה אין שיפור, אני ממליץ לערוך אבחון דידקטי.

צרו קשר

הצהרת נגישות